Folkebadet
Dr. Wieseners folkebad fra 1889 ble opprettet i folkehelsens ånd. Nyere forskning i andre halvdel av 1800-tallet viste at renslighet ikke bare var en dyd, men også helsefremmende. Men badet ble også reist til minne om overlegen ved Bergen kommunale sykehus, Joachim Wiesener. Dr. Wieseners ble åpnet i 1889, året etter selveste Dr. Wieseners død.
Joachim Wiesener var en forkjemper for folkehelsen. Han mente som mange i sin samtid at renslighet og spaserturer i frisk luft var sunt og godt. Wiesener og hans legekollega Klaus Hansen er for mange mest kjent som grunnleggere av Nygårdsparken. Wiesener hadde lenge ønsket seg rimelige offentlige bad for folk med lav inntekt. Han ivret for saken i mange år, men han så få resultater før han døde i 1888.
Åpnet året etter Dr. Wieseners død
Etter hans død ble det samlet inn midler, og dusj-badet sto klart til åpning 7. september 1889. Badet ble bygget etter mal fra Tyskland, hvor medisinsk professor Oskar Lassar hadde konstruert et enkelt og rimelig dusjbad som mennesker med lave inntekter hadde råd til å benytte seg av på jevnlig basis.
Dr Wieseners Folkebad åpnet 7. september 1889, året etter at Joachim Wiesener døde. Badet ble reist av byens borgere i takknemlighet for Joachim Wieseners virke som lege og hans innsats som samfunnsborger: «for at skaffe den mindre bemidlede Del af Byens Befolkning billige bad og for gjennom dennesamfundsgavnlige Foranstaltning at reise afdøde Dr. Wiesener et Minde.»
Kostet 10 øre for voksne, 5 øre for barn
Da det var ferdig oppført kostet badet 20 323,46, kroner. Byggearbeidet ble finansiert ved innsamlede midler og bidrag fra Bergens Sparebank, mens tomten ble stilt gratis til disposisjon av Bergenhus Festning. Området der badet står, het den gang Tamburengen. Det første driftsåret 1889/90 talte 41 540 badende. Billettprisen var 10 øre for voksne og 5 øre for barn. Utendørs badeanstalter hadde bergenserne allerede, som Sydnes og Nordnes sjøbad, Bonges badehus ved Store Lungegårdsvann, Elsero ved Gamle Bergen og Gjelsviks badehus på Møhlenpris.
Skolebarn i nabolaget
Dr. Wieseners folkebad ble opprettet med kun innendørs dusjing. Dette ga lokalbefolkningen muligheten til å vaske seg regelmessig; skolebarna i nabolaget var blant dem som benyttet badet hyppig. Badeanlegget var enkelt, og kunne ikke tilby de badende avansert kurbad slik som man kunne få på det kommunale sykehuset. Markens folkebad, som ble opprettet i 1906, kunne også tilby litt avansert bading, med både dampbad og badstu i tillegg til dusj.
Støttet av brennevinshandelen
Fra 1889 til 1896 ble Dr. Wieseners folkebad administrert av en arbeidskomite, som besto av overlege Klaus Hansen og konsul Falck. I denne perioden ble driften av badet blant annet støttet av Bergens Samlag for Brændevinshandel. Bergen kommune overtok badet 1. januar 1896. Badet var kommunalt drevet fram til Sentralbadet åpnet i 1960. Fra 1961 til 1982 var badet leiet ut til privat drift. Dr. Wieseners Folkebad har vært privateid siden 1988, og har vært skjenkested siden 1992.
Identisk fasade siden 1889
Interiøret er endret, men fasaden er stort sett identisk med 1889-utgaven av Dr. Wieseners folkebad. Puben drives i historisk ånd og har originaltegninger hengende på veggen, sammen med badenymfer og informasjon om badets historie.
Vår historie
Vår historie begynner i mars 2012. Vår kjære bydelspub, Dr. Wiesener legges ut for salg, og vi tenker med oss selv at det er viktig for bydelen at noen driver plassen videre. Etter endt tankerekke, og et par glass god rødvin senere fant vi ut at de «noen» kanskje burde være oss. Vi var i midlertid ikke raske nok, og eiendommen ble solgt til noen som ønsket å lage spa av det gamle folkebadet. Heldigvis endret de mening, og vi fikk tilbud om å kjøpe plassen. En stor emisjon, og 528 aksjonærer senere hadde vi anlagt Dr. Wiesener AS, et av Norges største folkeaksjeselskap. Vi renoverte bygget i løpet av en tomånedersperiode, med uvurderlig dugnadshjelp fra over 100 aksjonærer.
17. mai åpnet Lykke AS igjen Dr. Wiesener for allmennheten, med en fantastisk åpningsdag! Etter det har vi gjort mange erfaringer innen denne bransjen, som var helt ny for oss alle. Nå har snart fem år gått, og vi stortrives med både stamgjester og nye besøkende. Vi prøver hver dag å tilegne oss ny kunnskap for å skape et godt samlingssted for både lokale gjester og de som kommer langveis fra.
Kilder: Fra Bak Fasadene, av Anette Friis Pedersen, samtaler med folk i området ved Dr. Wieseners.